atarionline.pl Grupa Zelax - reaktywacja - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2022 22:01 zmieniony

Jako że wygląda na to, że wystawa Tbxx-a pobudziła członków grupy Zelax, wręcz wywołała lawinę wspomnień, kontaktów, pomysłów - to mamy do czynienia z reaktywacją grupy. Może coś się z tego urodzi :D

To ja tu sobie założę wątek, w którym będę gromadził materiały i informacje o grupie.

O copy-party w Tarnowie, które było współorganizowane przez Zelax-ów:
      ->link<-

Tutaj Zelax-y na wystawie Tbxx w Tarnowie:
      ->link<-

Tu o grze "Cosmic Hero":
      ->link<-

A w załączniku najnowsze, proste demko Świętego "Wesołych świąt", które dopiero teraz zostaje upublicznione (dzięki Święty & Tbxx). Sprawdzone przez Santyago, działo na real hardware :D
      • 2: CommentAuthortebe
      • CommentTime5 Jan 2022 16:01

takie efekty to w dzisiejszych czasach dołączane są jako przykłady do języków programowania ;)

->link<-
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Jan 2022 12:01

Ja to przeczytałem domyślnie tak: "kiedyś napisał, dopiero teraz upublicznione)"

Ale można rozumieć, że napisał 2 tygodnie temu, a teraz upublicznione. Ale akcent na "dopiero teraz" raczej sugeruje pierwszą interpretację.

Kaz, mógłbyś uściślić?
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Jan 2022 17:01

Demko jest sprzed świąt - co widać w treści. Kiedy dokładnie powstało to nie wiem, zrozumiałem, że właśnie niedawno, gdy chłopaki na swojej wewnętrznej grupie zaczęli się nakręcać do robienia czegoś - ktoś zrobił na C64 podobny scroll, to Święty szybciutko zrobił podobny na Atari. To nie jest "szczyt możliwości" Świętego tylko zabawa :). Jak ktoś chce zobaczyć poziom umiejętności autora to niech obejrzy np. demo "Reditus".
      • 5: CommentAuthortbxx
      • CommentTime6 Jan 2022 17:01

Życzenia Świąteczne były opublikowane na profilu FB Świętego w formie video. Kod został napisany teraz przed Świętami, na kolanie podczas przerwy w pracy. Ja tylko poprosiłem Świętego o plik i podesłałem KAZ'owi.
      • 6: CommentAuthortbxx
      • CommentTime18 Jan 2022 15:01 zmieniony

W pierwszej części megaademo "Ray of Hope" możemy przeczytać w scrollu "zaczynamy drugie megademo grupy..." zaraz, zaraz, jak to drugie? A gdzie pierwsze?

A z pierwszym demo grupy Zelax był taki problem, że sami twórcy o nim zapomnieli. Na szczęście przy okazji wystawy 8bitów Sztuki, Święty odnalazł na dyskietkach fragmenty demo w postaci kodów źródłowych. Skompilowane 3 fragmenty można pobrać poniżej, pozostałe znalazły się w "Ray of Hope"

->link<-

Z demo możemy dowiedzieć się, że grupa Zelax liczy 5 członków: Święty, Howarth, Pazur, Ciufa oraz bliżej niezidentyfikowany Krzysiek ze Staszowa (chłopaki dziś nie pamiętają kto to był)

Muzyka w demo pochodzi:
      z dyskietki CMC
      z Amigi
      a ostatni kawałek napisał Krzysztof Bryła (brat Howartha), który jeszcze chyba nie wiedział że będzie Fosterem.

W demo znajdziemy również informacje o magazynie dyskowym "Dark Side" napisanym przez Pazura. Magazyn był wzorowany na produkcji pod tym samym tytułem zakodowanej przez Jumbo na C64.

• 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Jan 2022 02:01

Dobra niespodzianka! Ciekawi mnie ten zin "Darkside" - czy to faktycznie powstało, czy zatrzymało się na etapie tekstów Pazura?

A tu filmik z tymi częściami dema:

• 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jan 2022 14:01

Wspominana na KWAS-ie w Tarnowie pani Maria (opiekunka koła komputerowego w Pałacu Młodzieży, gdzie narodził się Zelax, prowadząca zajęcia nauki Basica, w tym Atari Basica) napisała komentarz na naszym YT pod filmem z Pazurem:

Maria Padoł:

Witam Cieszę się, że czas, który spędziłeś w Pracowni Komputerowej Pałacu Młodzieży w Tarnowie tak miło wspominasz. Starałam się tam zawsze zorganizować takie warunki dla młodzieży, aby każdy dzieciak mógł się tam rozwijać. Byliście niezwykła grupą zapaleńców! Dobrze że w tej pracowni było zaplecze, bo dzięki temu zawsze miałam Was gdzie umieścić, gdy po raz 4 lub 5 w tygodniu przychodziliście do Pałacu pogadać, pograć i oczywiście wymienić doświadczenia. Ja przecież musiałam w drugiej sali prowadzić zajęcia dla innych dzieciaków. Cieszę się że ten czas Was inspirował a nie zniechęcił do nowoczesnej technologii. Pozdrawiam Maria Padoł
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Jan 2022 16:01 zmieniony

I jeszcze do kompletu filmik z dema "Maze", który to filmik jest u nas na kanale od 2009 roku.

To mamy całą demo-grafię :)
      Zelax Mega Demo (niewydane)
      Ray of Hope (1993)
      Endless Dream (1994)
      Reditus (2004)
      Maze (2005)

• 10:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime26 Jan 2022 11:01

Maze jest super. Tak skubiąc po kawałku obejrzę resztę z przyjemnością.
      • 11: CommentAuthorświęty
      • CommentTime25 Jul 2022 15:07 zmieniony

Tak swoją drogą pasowałoby dodać Rewind do wesołej twórczości grupy Zelax , tym razem w kooperacji z grupą New Generation, która jak widać wyszła obu grupom na dobre ;) W tym demie można zobaczyć rozwinięcie silnika dema Maze w połączeniu z silnikiem Vicdooma autorstwa Steve Mccrea (Kweepa) - efekt jaki się udało osiągnąć jest jak dla mnie powalający :) Choć nie mówię że się nie da z tego coś jeszcze wycisnąć

Więc tak naprawdę to Tbxx-owi zawdzięczacie bądź nie , wyciągnięcie mnie ze scenowej krypty
      • 12: CommentAuthoras...
      • CommentTime25 Jul 2022 15:07

Wstawki z polonezem , mniam!
      • 13: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime26 Jul 2022 23:07 zmieniony

tbxx - klaniam sie mocno
      nie tylko wyciagniety z krypty, kosmiczny kod, ale udalo sie tez poznac
      szapo ba
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Jul 2022 08:07

Brawo panowie!
      • 15:

CommentAuthorYosh
      • CommentTime27 Jul 2022 10:07

Moja rodzina także miała Poloneza wiec z przyjemnością dłubałem part z drogą i słupkami.

W pierwszej wersji był Polonez Caro, ale święty namarudził i mamy porządnego :):) (i bardzo dobrze).

Udało się poznać niesamowitego zakręta 6502 więc się mega ciesze z kooperacji.
      • 16: CommentAuthortbxx
      • CommentTime27 Jul 2022 15:07

Ja tylko chciałem poznać/zobaczyć Świętego ;)
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Jul 2022 10:07 zmieniony

Od drobnych rzeczy się zaczynają wielkie :)

Święty dał się w czasie Lost Party namówić na małą opowieść o atarowskim Doomie, którą nagrałem z ręki, ale nie mam kiedy zmontować. Do tego obiecał pojawić się u nas na zoomie z prezentacją i omówieniem technikaliów silnika, więc byłoby fajnie, gdybyś to Tomku poprowadził albo przynajmniej pojawił się jako współrozmówca o procesie ogarniania grupy Zelax :D
      • 18: CommentAuthorświęty
      • CommentTime25 Aug 2024 00:08

->link<-
      taki mały update odnośnie naszych prodek , od 30 lat pierwszy raz w pierwotnym składzie - Foster, Pazur i ja - Święty wraz z New Generation i Radiance ;) mam nadzieję że nasz powrót usatysfakcjonował atarowską scenę ;)
      • 19: CommentAuthorTrachu
      • CommentTime25 Aug 2024 10:08

swiety: pozwol ze spytam sie tutaj o cos odnosnie waszego demka.
      MAsowo wykorzystujecie w nim tryb 9++ lub 10++ wymyslony przez Foxa z Taquartu.
      Otoz zgodnie z tym co jest opisane tutaj:
      ->link<-

Aktualizację rejestru VSCROL, możemy wykonywać:

a) używając przerwania DLI, (co jednak spowalnia procesor)
      b) wplatając ją w rozpętlony kod naszego efektu, (co jest bardzo trudne)
      c) używając jednego z przerwań liczników POKEY-a (tracac 2 kanaly muzyki)

która z tych opcji wykorzystujecie w waszym demie?
      • 20: CommentAuthorświęty
      • CommentTime25 Aug 2024 13:08

nie używamy ani B ani C - b jest wykonalne ale efekt musiałby zawsze być zsynchronizowany idealnie z ekranem i musiałby zawsze mieć tyle samo cykli między zapisami do vcount - my używając double albo tripple bufferingu rysujemy cały czas a osobno są zmieniane bufory ekranu więc odpada , przerwania pokeya - ze względu na muzykę w demie też odpadają , zostaje tryb A - ale jest kilka ciekawostek - pierwsza - w pierwszej linii vcount aktualizujemy na vblanku i pierwsze dli tylko przepisuje nową wartość do vcount bez czekania $d40a , druga to w pozostałych liniach coś zawsze liczymy - w przypadku wektorówki aktualizujemy całą tabelę obrotów i liczników itp , na efekcie ściany w tych liniach liczę pochylenie ściany i tablicę skalowania X dla tekstu więc na ile się da próbujemy ten czas zagospodarować , w parallaxach też aktualizujemy jakieś współczynniki na tych "martwych" liniach
      • 21: CommentAuthor0xF
      • CommentTime25 Aug 2024 15:08

Więcej info o 9++ i podobnych trybach wyjdzie w dodatku do "Mapa pamięci - procedury wejścia/wyjścia" wznowienia Retronics.
      • 22: CommentAuthorvega1
      • CommentTime25 Aug 2024 15:08 zmieniony

święty...wasze dema zawsze na wysokim poziomie są
      • 23: CommentAuthorTrachu
      • CommentTime25 Aug 2024 19:08

Dzieki swiety za odpowiedz, a kiedy doczekamy sie od was dema,gry dooma ale z kolorami takimi jakie sa w PROJECT M???
      W ogole jesli bys mogl przyblizyc jakim cudem project ma tyle kolorow bylbym wdzieczny
      • 24: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Aug 2024 20:08

Project M używa przerwań IRQ do zmian rejestru GTIA co linię, jest to tryb 256 kolorowy, APAC

->link<-

->link<-

->link<-
      • 25: CommentAuthoras...
      • CommentTime25 Aug 2024 20:08

@Święty Wasze dema są super.
      Taki Reditus na Rapidusie co tam się wyprawia.

Aby jeszcze "Rewindy" poszły na rapidusie to było by szaleństwo.
      Trzeba będzie przetestować na Antoni 2 turbo u Draco czy to zadziała.
      • 26: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Aug 2024 23:08

jeśli bawią się rastrem to użycie Rapidusa będzie strzałem w stopę
      • 27: CommentAuthorTrachu
      • CommentTime27 Aug 2024 20:08

tebe: znalazlem fajne demko technologiczne wykorzystujace tryb APAC

tylko jeszcze nie wiem czym on sie rozni od HIP/TIP???
      • 28: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime27 Aug 2024 20:08

HIP/TIP to miks trybów 9 i 10, APAC to miks 9 i 11. Tryb 10 ma taką ciekawą właściwość, że jego piksel jest przesunięty o cykl koloru, czyli o połowę swojej szerokości względem trybów 9 i 11.
      Przy odpowiednio przygotowanych danych daje to większą rozdzielczość, ale jest bardziej zakręcone, bo piksele trochę na siebie wpływają.
      • 29: CommentAuthortebe
      • CommentTime27 Aug 2024 21:08

HIP/TIP/RIP to przy odpowiednio dobranych kolorach, jasność etc. dają 160 pixli, APAC to 80 pixli

HIP ma na stałe zdefiniowane wartości kolorów szarości, RIP to HIP tylko z dowolnymi wartościami kolorów, TIP to mix 3 trybów 9-10-11

->link<-
      ->link<-
      ->link<-
      • 30: CommentAuthorVidol
      • CommentTime28 Aug 2024 05:08

tu jest fajne demko pokazujące możliwości HIP:
      ->link<-
      • 31: CommentAuthorFoster
      • CommentTime6 Sep 2024 20:09

Przełamię ten wątek codersko-graficzno-trybowo-magikowy ;)

1st ;P wśród Pokeya i przedostatnie wśród zagłębia SID i AY na Xenium 2024 w Chip MSX. Hardware rec. z mojej seryjnej 65XE. Plik .xex w linku na YT jakby ktoś miał życzenie odpalić i usłyszeć wg. swojego setupu audio.

Cheers,
      Foster
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Sep 2024 21:09

Brawo, ciekawe brzmienia!
      • 33:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime6 Sep 2024 22:09

FOSTER! Eksperymenty eksperymentami, ale wracaj do swoich melodyjnych kawałków z początku lat 90-tych zeszłego wieku! Proszę!!
      • 34: CommentAuthorświęty
      • CommentTime6 Sep 2024 23:09

apropo Zelaxu i osób z nim związanych - od lewej Homig - brat Ramzesa, ja , Pazur i Foster ;)
    1.  
      pozdro mordy :)!!!
      • 36:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Sep 2024 09:09 zmieniony

Pozrawiam tudzież chłopaki!

A co do kawałka Fostera - to chyba u niemal każdego muzyka wraz z wiekiem/czasem przychodzi fascynacja rytmem, na drugi plan schodzi melodia.
      A u słuchaczy - odwrotnie :)

Ja z tym walczę, ale i tak rytmy mnie kręcą :) Świetny ten kawałek @Foster, z przyjemnością przesłuchałem do końca :)

Noga podrygiwała sama, a łbem trząsłem ja osobiście :D
      • 37: CommentAuthorFoster
      • CommentTime19 Sep 2024 22:09 zmieniony

Dzięki @Dracon,

z mojego punktu widzenia, melodii jest już całkiem sporo, bo i w Rewind 2, do gry (Cosmic Hero 2 – WIP) 6 tracków jest +1 został mi do napisania. Na YT mam też sporo melodycznego materiału, pokrętnego harmonicznie jak i rytmicznie, niekiedy trzeba kilka razy przesłuchać bo jest on dość osobliwy, jak choćby seria „We are the Pokey too”, „We are the Pokey”, „Journey Through The Pokeys Nebula”, tudzież „Inside the BORG Cube”, „Cracken”, czy lekko klubowy z adhd perkusistą „Island on the Ocean”. Ale, taaaaaak hahaha z niezbędnego minimum nacieszyłem się już w temacie umcyumcy okolicznościowym. Co nie znaczy, że nie będzie tego więcej, cały czas jest to nauka RMT, a utwory by nadać nowym dla mnie instrumentom kontekst do wybrzmienia, jak „Glitch in the matrix” (taka pamięciówka z demosceny Amigowej - „Hard Wired”, „Technological D.”, „Prosiak”, czy PC „Second Reality” itp.). Jak czas pozwoli, chciałbym osadzić przyszłe tego typu umcaki już w przykładach: goa, minimal, trance, kontynuować też coś mocno alternatywnego jak „ADOOM DAY”, „Mashroom vibe”, czy z mega spójnym flow jak „Don't fade to grey”.

@święty
      :D

@blashp
      repozdro!!! Gdzie się podziałeś??

Thx :) @Jhusak - masz rację z tą relacją - piszący vs słuchacz i rytmami, jest coś w tym. Ostatnio skradł mi uwagę Lennie Simo IG (at)lenstrumental wystukujący rytmy ołówkami o stół + minimalne dźwięki paszczogeneratywne, tudzież łokciem :)

W moim przypadku jest to trochę świadomy zabieg, końcowe utwory napisane w CMC (~95' rok) to techniawki były (jedna się zgubiła koło 95~96 roku w drodze na compo’ty do Ornety, czy jakieś późniejsze party - próbowałem to ustalić z Mikerem, ale to jednak ubiegłe tysiąclecie hłehłe i ani tytułu, ani kopii, tyle pamiętam, że entry podałem przez kogoś), oraz walka o arpy w tempie 01 (co okazało się zupełnie nieużytkowe tytułem małej ilości patternów/songpozycji). Może stąd taka kontynuacja w umcaki, na pewno ograniczenia CMC skutecznie hamowały moje zapędy w tamtym czasie.

---

Wątek Zelax’owy - mogę pospamować raz na 30 lat, bo jak już odpisywać to odpisywać, albo nie robić tego wcale. Świętego i Pazura znacie z grubsza - o mnie słów kilka w kontekście muzyki na A8.

Okolice muzyczne to tak szybciutko, może komuś nuda doskwiera i sobie coś na weekend znajdzie na odsłuch. Standardowo lata do/po 90’, Koto, Laser Dance, Vagelis, Enigma, przeplatane soundtrackami z filmów SF. Wśród znajomych miałem to szczęście, że masę muzyki się słuchało. Zrodziła się też idea zebrania co kto tam ma ze sprzętu i grania półmetków/rockotek/dyskotek/pogotek/technotek po szkołach. Człowiek się onosił i poznał trochę sprzętu, kabelków, akustyki, a przy okazji na zmianę coś pograł, coś potańczył ;) Jako chórzysta z 10 letnim stażem śpiewam z nut, zwiedziłem koncertując kawał świata, miałem przekrój od muzyki chóralnej 8 głosowej z chorałem gregoriańskim, po duże składy na kilkanaście chórów z orkiestrą i organami jednocześnie włącznie. Z kolei od braciaka siłą rzeczy słuchałem rocka, metalu; od Acid Drinkers, Illusion, Kazika, Hey itd., przez Slayer, Obituary, Samael, Dimmu Borgir hahaha, Tiamat, Paradise Lost, The Doors, Nirvana, Depeche Mode, Marillion, Dire Straits, Pink Floyd, Queen, Guns & Roses, Led Zeppelin, Kiss, Level42, Yes, itd. itd., oraz Dream Theater – którego to zespołu do dziś poczynania śledzę. Z Atari przerzucałem się na gitarę basową ~94’, każdy chciał mieć swój band i kariery robić (stąd ani Amiga, ani ST, ani PC - odpust zupełny demoscenowy). Po totalnym zauroczeniu będąc na wakacjach w Trójmieście u przyjaciół z Polibudy Gdańskiej, w lokalnej kablówce Wizja TV (mogę mylić nazwę) – pojawił się nowinka kanał „Bet on Jazz” i trafiłem na koncert Bela Flecka and The Fleacktones, gdzie Victor Wooten grał na dwóch basach robiąc overdub na drugim zamocowanym na statywie... to było pierdol#$ęcie jak z jasnego nieba i zaczęło się: wspomniany Bela Fleck & The Fleacktones, Yellow Jackets, Miles Davis, Duke Ellington, Marsalis, Shorter, Lee Ritenour, Susane Weintert Band, Spyro Gyra, Brian Bromberg, Abraham Laborier, Alain Carron, Mike Stern, Leni Stern, Dave Weckl Band, Garry Willis, Weather Report i Jaco, Herbie Hancock, Marcus Miller, Jeff Beck, Jeff Berlin, Dean Brown, Richard Bona, Matthew Garrison, Billy Shean itd. itd. z naszego podwórka Music Painters, Walk Away, Pilichowski Band, Stańko, Urbaniak, Kulka, Labolatorium, Ewa Bem, Trzetrzelewska, Prońko, Uryga, młodziutka Karolina Styła, sidemenowe poczynania Dąbrówki, Żaczka, Filipa Sojki, Jacka Królika, Marka Raduliego i z mnóstwem innych projektów muzycznych z pogranicza fusion/jazz. Cały hajs szedł w płyty, gitary, materiały dydaktyczne na kasete magnetofonową/VHS, później ze stanów CD/DVD (internet to był IRC, GG hahaha, generalnie raczkował w takich tematach dostęp do know how/how to), pierwsze combo, zabawy z budową kolumn, szukanie ulubionego wzmacniacza, próbowałem też samemu z elektroniką działać i procesorami efektów (@Święty pamiętam, że chyba przy jakieś większej płytce mi pomagał w trawieniu, a jeden ze wzmacniaczy zdaje się do tej pory używa(?)), później z uwagi na studia/pracę poszedłem w komercyjne rozwiązania potrzebując już sprzętu levelpro, gotowe comba, heady, paczki, efekty, później w multiprocesor efektów na bazie COSM, a komputer zmienił zastosowanie jako narzędzie wspomagające naukę i opracowywanie materiału, takie loopstation, zgrać groove pod wprawki/soloing/akompaniament. Z tamtego czasu pamiętam Cool Edit, Cubse, Acid, Sonic Foundry, a delikatnie wcześniej jeszcze w technikum powstały jakieś utwory na Reason’a, czy początkowe sweetaśne Fruity Loop, ale to wszystko nie miało już kontekstu (demo)scenowego przez następne blisko 3 dekady - podstawą na ten czas było spowolnić utwór by przyswoić materiał z zachowaniem pitch (teraz to youtuby potrafią z automatu hahaha).

» Dobijając do brzegu, gubiąc i odszukując wątek... «

Ten ostatni utwór z Xenium, z uwagi na compo dostał nową nazwę, oraz zmienił układ i czas trwania. Był o wiele bardziej raw i coś ponad 4 minuty, miał iść na - Sommerhack, lub Nordlicht (Rewind 2 skradł jednak czas) jako tribute dla DJ Pacou współpracującego z Tresor Records (wydawnictwo działa do dziś, taki top of the top muzyki tego gatunku prosto z Berlina - w PL było takie czasopismo „Plastik”, dodawało CD'ki do magazynu właśnie z Tresora, coś zupełnie niespotykanego w PL jak na 97/98’, dyńka zryta podobnie jak w 93’ debiutancka kaseta The Prodigy, czy winyle od Astral Projection, Astrix, Infected Mashroom, itd.). Wracając do tematycznego kawałka na Atari, więcej niż szkic napisałem w Maju (jakby Was temat zainteresował to dajcie info, odkopię kolejne wersje – planuje je kiedyś zgrać i wrzucić na YT – a tak to będę miał konkretny motywator) i miał wylądować w demie R2 (pierwotnie 1xVBI) jako jeden do wyboru obok „Fire in the hole” (ten ostatni, stał się przestrzelonym deadlinem SV2k24SE). "Highlander*Trombita*" powstał by zachować minime zbieżności z party, repetycje frazy o charakterze około folkowym z miksem a’la wspomniany dj. Ciężar utworu kieruję na warstwę winylową, czyli co grający „robi" z gramofonami i tu dochodzi spory nakład kombinatoryki w RMT by obok instrumentów melodycznych i perkusyjnych nałożyć te typowo dźwiękonaśladowcze - konkretnych zjawisk/zachowań: igła trafi na zrysowany obszar, jeden gramofon gra na drugim leci rozbiegówka bez fadeout, odwrotki, cofnięcia, misshifty, misspitche, filtr a’la phaser, czy ścięcia/otwarcia HPF itd. Mam świadomość, że to nie jest typowa stylistyka i dość karkołomne zadanie samo w sobie na dowolnym 8 bitowym chipie muzycznym, a pokey w tym względzie to istny mindfucker. Jakkolwiek, wyszło chyba nieźle - co już nie mnie oceniać ;) Na Xenium przydźwięk był znaczący (a przynajmniej na streamie, który zaorał moim zdaniem te niuanse – co autor na myśli miał, a co składową stałą źle zgranego materiału było). Tam też była akcja bo kawałek pętlił się na compomachine, ale to chyba temat na osobną rozkminkę (why?) rozszerzeń do Atari - sytuację uratował PeBe z SuN’em będący na party place – dzięki panowie! - bez Was w ogóle nie poszłoby to ze sprzętu, z drugiej strony wysłałem .wav z mojej 65XE, no ale, nie byłoby tylu emocji ;D

Trochę może chaotycznie op/odpisuję, a chodzi mi by nakreślić w skrócie zbiory/fascynacje muzyczne, skąd i co to za pomysły obecnie i w przyszłości na A8. Na pewno łatwo nie ma ze mną słuchacz, zmuszam do skupienia (wytrzymania hahaha), czasem trzeba i świadomości harmonicznej i rytmicznej by przebrnąć przez jakiś kawałek. No i jak Dracon wspomniał – eksperymenty, a mnie najzwyczajniej w świecie cieszy, że Pokey wciąż oferuje więcej niż mi się w ubiegłym wieku wydawało i choć czego można spróbować, niekoniecznie typu cover, czy wrzutka z bazy .mod, odgrzewać kotlety, czy ataripopolo. W skrócie – A8 to zajebista maszyna do generowania muzyki.

Mam nadzieję, że nie zanudziłem, cheers,
      Foster

ps. uff… sorki, że tak długo odpisywałem, miało być krótko, a zajęło mi do dziś hahaha, limit wyczerpałem na pół roku ;)
      • 38: CommentAuthordhor
      • CommentTime20 Sep 2024 10:09

Dzięki Foster, to było głębokie i mocno stabilizujące odbiór Twoich bitów. Bardzo, bardzo doceniam, szczególnie, że jak sam wspomniałeś, udzielałeś się w chórze. Chapeau bas. Ja nigdy nie wychyliłem się ponad smętne plumkanie na pianie :)
      • 39:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime20 Sep 2024 12:09

@Foster - chciałbym (albo i nie :P ) mieć taki background muzyczny :D
      • 40: CommentAuthorFoster
      • CommentTime23 Sep 2024 21:09

Thx :)

Hyhy ;)

Wczoraj znalazłem chwilkę i co by nie być gołosłownym wrzuciłem na yt punkt wspólny i wyjściowy dla Trombity.

bdw. 1xVBI, a .xex w linku w opisie filmu.