atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (31)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (19)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (16)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (20)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
Wkrótce Pixel Heaven z 2018-05-30 20:40 (12)
Historia żółtej ciżemki z 2018-05-29 14:44 (42)
Robbo na festiwalu nauki i sztuki z 2018-05-29 02:54 (1)
Atari 2600 zaprasza na SV z 2018-05-28 10:19 (7)
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (12)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (11)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (32)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier
  • Jungle Hunt Arcade (w produkcji)

  • W styczniu 2016 Rybags ujawnił na AtariAge, że kilka lat wcześniej rozpoczął prace nad wersją Jungle Hunt bardziej zbliżoną do oryginału znanego bywalcom salonów gier z lat 80. Udostępnił też ostatni build swojej wersji, pochodzący z marca 2011 roku i zawierający następujące ulepszenia:

    - dodana muzyka podczas gry (wzorowana na tej z automatów),
    - zwiększona szybkość gry,
    - zmieniona czcionka.

    Muzykę przeniósł na Atari Sal „kjmann” Esquivel. Filmik z rozgrywki wygląda tak:



    Gra arcade początkowo została wydana jako Jungle King (rok 1982), a główny bohater wyglądał jak Tarzan i nawet rozpoczynał rozgrywkę od charakterystycznego okrzyku. Taito zostało jednak szybko pozwane i – aby uniknąć problemów prawnych – zmieniło tytuł na Jungle Hunt, a postać podmieniono na podróżnika w stroju safari i w hełmie korkowym.


    Docelowo w poprawionej wersji na małe Atari miałby być przywrócony okrzyk Tarzana i grafika głównej postaci z wersji japońskiej, przewidywane jest poprawienie ekranu tytułowego, dodanie animacji końcowej jak w wersji automatowej (sekwencja z I love you), pojawić się też powinna lista najlepszych wyników z możliwością zapisu – generalnie nie dało się tego zmieścić na oryginalnym 16KB-owym kartridżu. Ale kiedy Rybags wykona planowane zmiany – nie wiadomo.

    Wersja z dotychczasowymi poprawkami znajduje się tutaj.

    * * *

    Ostatnio o korektach graficznych Paula „MrFish” Fishera pisałem pod koniec 2015 roku (m.in. Dig Dug, Q*bert). Nad czym pracował w roku 2016?

  • Ms. Pac-Man Enhanced (w produkcji)


  • Ten projekt trwa już kilka lat, pisałem wcześniej na stronie głównej o tym, co udało się wykonać w wersji Enhanced z 2014 roku – przede wszystkim gra jest teraz bardziej grywalna i szybsza niż oficjalna wersja Ms. Pac-Man na małe Atari. Tep392 na podstawie zdezasemblowanego kodu wersji arcade przygotował odpowiednie tabele, aby dopasować prędkość wszystkich leveli do wersji automatowej (m.in. mniejsze jest opóźnienie przy zjadaniu kropki).



    W 2016 roku MrFish wprowadził jeszcze drobne poprawki, m.in. zmiany fontów i grafiki przerywników, przykładowo przerywnik z aktu 3 wyglądał tak, a teraz wygląda następująco.

    Ostatnia robocza wersja pochodzi z maja 2016, możecie ją pobrać stąd. A wątek dotyczący gry znajduje się tutaj.


  • H.E.R.O.

  • W czerwcu 2016 MrFish opublikował modyfikację H.E.R.O. ze zmienioną grafiką dolnego panelu. Zmiany objęły m.in. czcionki, wskaźnik energii, grafikę pozostałych żyć i logo Activision. Rozgrywka pozostała bez zmian.

    Wersja oryginalna:

    Wersja po poprawkach:


    Ostatnią wersję z poprawkami pobieramy stąd.


  • Rainbow Walker

  • W maju 2016 MrFish zaproponował drobne zmiany graficzne: korekta czcionek, obramowania tytułu i obrazków Księżyca i Słońca.

    Wersja oryginalna:

    Wersja po zmianach:


    Plik można pobrać stąd.



    2017-11-29 20:59 by "Adam"
    komentarzy: 14
    larek @2017-11-30 00:16:10
    Muzyczka w Jungle Hunt bardzo fajna.
    10 GOSUB 10 @2017-11-30 01:44:57
    Że zacytuję kolegę: Te zmiany w Rainbow Walker to trochę jak gra "znajdź 10 różnic" :-)
    Ready @2017-11-30 09:58:24
    Lepiej napisaliby coś nowego zamiast tracić czas na stare crapy :o
    Mr.x @2017-11-30 12:50:18
    muzyczka fajna ale szkoda ze w kolko jeden kawalek
    Mq @2017-11-30 14:00:36
    A ja mam pytanie trochę z innej beczki, przepraszam że nie na temat, ale w temacie:-). Może ktoś mi podpowie, bo kombinuję na różne sposoby i nie wpadłem czego to wina, ale w tych wszystkich nowinkach na głównej stronie AOL nie widzę filmików. Zamiast tego mam puste miejsca w tekście. Ktoś wie dlaczego? Używam Win7 i przeglądarki chrome. Ktoś podpowie gdzie szukać?
    Creonix @2017-11-30 14:49:23
    No fajne :)

    Mq pierwsze to sprawdziłbym czy nie brakuje Ci wtyczki Adobe Flash Player.
    Creonix @2017-11-30 14:50:56
    W tym arcie jest tylko 1 film reszta to obrazki, jeżeli nie widać zadnego to znaczy że są zablokowane. Jakiego antivirusa używasz + anti malware?
    Mq @2017-11-30 15:47:21
    Adblock?
    anon @2017-11-30 15:47:46
    @Mq - Adblock. Sorry, podszyłem się pod ciebie ;)
    Mq @2017-11-30 22:20:18
    Obrazki widzę, tylko filmików nie. Używam antywirusa Avira.
    Mq @2017-12-05 09:44:06
    Nie wiem czy ktoś tu czyta stare newsy czy nie, ale znalazłem dlaczego nie widzę filmów i podaję rozwiązanie. Google Chrome domyślnie ma zablokowany mixed content: chodzi o to, że cała strona AOL jest https i wszystkie elementy na stronie też wówczas powinny być https. Natomiast linki do filmów z youtube są w źródle strony podane jako http i dlatego Chrome je blokuje. Doraźnie można sobie taką zawartość łatwo odblokować. Na pasku adresu po prawej stronie jest ikonka tarczy - tam trzeba kliknąć i można włączyć dopuszczenie mixed content. Niemniej jednak wina leży po stronie kodu umieszczającego filmy na AOL.
    Adam @2017-12-05 12:51:49
    Zmieniłem z "http" na "https" w linkach do filmików – jest lepiej?
    Mq @2017-12-05 14:29:07
    Tak, teraz działa bez problemu. Czyli to było to. Generalnie nie można mieszać na stronach https z http, bo przeglądarki się sprzeciwiają, że strona przestaje być zaufana i połączenie przestaje być dla nich bezpieczne.
    Dzięki za poprawienie i proszę bardzo za poradę:-)
    Adam @2018-01-02 18:20:23
    OK. Dziękuję za info.
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Atari 65XE - czarnobiały obraz (21)
    ostatni: 24-06-2018 23:32, RealGusi
    [Sprzedam] Retro-literatura kompu... (1)
    ostatni: 24-06-2018 22:58, Dracon
    Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (35)
    ostatni: 24-06-2018 22:40, nogorg
    Zmiany w bazie gier, demosceny, u... (569)
    ostatni: 24-06-2018 09:34, Adam
    Nowa gra na Atarie STE - Escape 2... (8)
    ostatni: 24-06-2018 00:16, rbej1977
    Słynne zniszczone Atari (33)
    ostatni: 23-06-2018 22:04, drygol
    Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2467)
    ostatni: 23-06-2018 13:50, IRATA4
    sprzedam zamienię duble (19)
    ostatni: 23-06-2018 11:14, Sadzki
    Pomoc jak zwykle potrzebna i przy... (22)
    ostatni: 22-06-2018 06:13, QTZ
    Laura - wydanie II (angielska wer... (40)
    ostatni: 22-06-2018 00:53, QTZ
    Laura - Wszystkie drogi prowadzą ... (10)
    ostatni: 22-06-2018 00:34, QTZ
    Laura (580)
    ostatni: 21-06-2018 22:49, QTZ
    Mój konwerter obrazków z Atari do... (35)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, Prawdziwy
    Minotaur16K (33)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, xxl
    prince of persia (471)
    ostatni: 21-06-2018 13:53, tebe

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1854
    Ostatnio zarejestrowany: RealGusi
    Postów ostatniej doby: 11

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»