atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (19)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (37)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (78)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (41)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017
Powoli spływają wieści i prace z odbywającego się we właśnie kończący się weekend zlotu RetroKomp/LOAD ERROR 2017. Z atarowskich akcentów na ten moment mamy:

  • invitka Happy Days serwowana przez grupę Desire na grudniowe party Silly Venture na małe Atari

    Kodowali: Heaven i Popmilo, grafikę dorabiał: v3to, muzycznie produkcję wzbogacił Miker

    Invitka zajęła 6. miejsce w 8-BIT EXE DEMO/INTRO COMPETITION.



  • Obrazek K.Lary (córki Odyńca - z jego wsparciem technicznym)



  • Obrazek Potato (Magenta / Lamers)



  • 1. miejsce w kategorii CHIP MUSIC zajął utwór Chips Atari autorstwa XTD. Jego wersję MP3 znajdziecie tutaj.

  • 1. miejsce w kategorii TRUE WILD COMPETITION zajął pełen humoru i muzyki na Atari XL/XE (aż do napisów końcowych) filmik "Space Cruising 2K17" – muzyka i wideo: MotionRide.



  • 2. miejsce w kategorii TRUE WILD COMPETITION: "in motion" Lamersów. Autor animacji: Shexbeer, muzyka: Traymuss (część I), XTD (część II)



    Nowinkę będę starał się aktualizować na bieżąco (w miarę pojawiania się kolejnych informacji, podobno na Atari było 5 prac w różnych kategoriach). Prace na inne platformy można pooglądać (lub ściągnąć binarki) śledząc POUET.NET, lub/i DEMOZOO. Jako ciekawostkę z party prezentujemy też prace Piesia (znanego na scenie Atari) na komputery ZX Spectrum i Sam Coupe.

    Miejsce 1. "Tigri":



    Miejsce 2.: "Guardian of the deep":




    Pełne wyniki znajdziecie tutaj.

    Miłego odbioru!

    2017-10-22 16:28 by Xeen
    komentarzy: 22
  • xeen @2017-10-22 17:17:25
    Brawo Klara! :) Coraz bardziej podoba mi się pomysł zorganizowania dedykowanego kompo dla pociech :)

    Z prac które ukazały się na RK/LE - podoba mi się też demo Beam Riders na dużą Amigę. Bardzo fajny pomysł z tymi metaballami. Super praca na poziomie. A mnie znowu nie było, hlip :(
    _pin_ @2017-10-22 22:47:55
    Invitka bardzo ładnie wygląda na Rapidusie. Polecam :)-
    pin @2017-10-22 23:24:38
    .. choć jest dość delikatne, nie polecam naciskać niczego na klawiaturze. No może oprócz reset :)
    tdc @2017-10-23 08:28:13
    @xeen - KK pozamiatał na Amidze 500 osiągnął podium mimo, że Amigowcy mi mówili że większość osób nie zrozumiała, że to co widzieli wcześniej było uważane na niej za niemożliwe ;)
    tdc @2017-10-23 08:36:36
    Bardzo duże podziękowania dla organizatorów LE/RK, dzięki którym (mam nadzieję) udało się zorganizować fajne atrakcje atarowe. Dziękuję za ich pomysły i przychylność dla środowiska Atarowego;) Przykładowo:
    Z wielką dumą i zadowoleniem donoszę, że statuetkę RetroKomp Star Award 2017 otrzymał Kuba Husak za całokształt wkładu w demoscenę - wielkie brawa Kuba!

    Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję organizatorom za tak zacne uszczęśliwienie atarowców (po raz drugi z kolei - jak wiemy).
    xxl @2017-10-23 09:08:44
    @tdc: beda z tego jakies jutuby zeby obejrzec?
    tdc @2017-10-23 09:30:54
    Tak, ale zgrany materiał z imprezy jest ogromny! Dlatego pewnie przyjdzie nam na niego poczekać.

    Dodatkowo z racji historycznej wagi panelu z Kubą i Pirxem, chcemy dorzucić do niego filmiki z dem, przeplatane ciekawszymi slajdami itp. więc to też chwilkę potrwa.
    Podkreślę że to była dość rozbudowana technicznie kwestia, bo mieliśmy 4 panelistów, wszystko na dwa bigscreeny (tzn. dwa kontenty) + pytania od publiczności itp. Niezła jazda;)

    ---
    A invitka - bardzo, bardzo fajna, klimacik morski wyszedł super, technicznie też fajowa!
    maly_swd @2017-10-23 12:03:14
    @TDC - do roboty ;) My tu nie będziemy "wieków czekać".
    tdc @2017-10-23 12:18:53
    To nie moje zadanie, ja owszem pomogę, ale to będzie przygotowywane i publikowane na oficjalnym kanale RetroKomp.
    wieczór @2017-10-23 15:28:40
    Acha, czyli jest jednak nadzieja, że będzie szybko :)
    Adam @2017-10-23 19:48:01
    Podpiąłem filmik, który zajął 1. miejsce w kategorii WILD - z muzyką na małe Atari i animacją, wszystko autorstwa MotionRide'a. Zerknijcie :)
    Adam @2017-10-24 01:03:28
    Dodałem też link do pełnych wyników.
    Odyn1ec @2017-10-24 01:06:12
    Piesiu miszcz!
    karzełek @2017-10-24 15:09:46
    Jest na YT już praca video Lamersów ze świetnym kawałkiem XTD'ka. Ma ktoś może zwycięski kawałek na pokeya?
    pin @2017-10-24 18:14:25
    quote (TDC):

    Tak, ale zgrany materiał z imprezy jest ogromny! Dlatego pewnie przyjdzie nam na niego poczekać.



    wiem. Np. na zapis z koncertu czekamy tylko 4 lata ;)
    Adam @2017-10-24 21:10:43
    Podpiąłem utwór XTD (wersja MP3) oraz filmik Lamersów.
    grey / mystic bytes @2017-10-24 21:19:15
    Cały czas nie mogę się napatrzeć na obrazek Piesia z Sama Coupe. Rewelacja. Gdyby tacy ludzie byli na tym sprzęcie, to było z tego naprawdę coś fajnego.
    Anon @2017-10-24 21:51:59
    Szkoda, że to nie grafa na Atari
    xeen @2017-10-24 22:30:38
    dodałem obrazek Potato - Magenta / Lamers (Atari XL/XE)
    Muza XTD fajna. Ale demo KK i synchro w nim - MEGA! Co za prodka!
    Grozny byk DVD @2017-10-26 15:53:11
    hy-hy. Ten piesiek to by mugł zmeinić ksywke bo troche siara :) Ja bym dał np BrucalDogMan :)
    Interceptor @2017-10-26 18:35:38
    skromna xywa, wielki grafik
    dobrze że nie odwrotnie :)
    Wolfen @2017-10-27 06:30:28
    Piesiu miazdzy! :)
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (15)
    ostatni: 13-12-2017 00:29, Kaz
    Skool Daze (2)
    ostatni: 12-12-2017 23:46, pin
    Arabic cartridges (27)
    ostatni: 12-12-2017 23:31, nosty
    SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (39)
    ostatni: 12-12-2017 23:12, Adam
    Silly Venture 2k17 - uniting the ... (207)
    ostatni: 12-12-2017 22:14, miker
    Atari Fan 5 w Warszawie (12)
    ostatni: 12-12-2017 05:23, tdc
    Prośba o pomoc ! (40)
    ostatni: 11-12-2017 23:10, jesionen
    Aliens from WAVES Silly Venture 2... (2)
    ostatni: 11-12-2017 15:07, QTZ
    Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (9)
    ostatni: 11-12-2017 11:34, clayster
    SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (40)
    ostatni: 11-12-2017 07:56, tdc
    Kopiowanie z Sio2PC na dyskietkę ... (7)
    ostatni: 11-12-2017 02:22, Ataripuzzle
    Grafika w Turbo Basic XL (7)
    ostatni: 11-12-2017 00:55, QTZ
    Nowy emulator XE/XL na Androida (30)
    ostatni: 11-12-2017 00:02, Dracon
    Informacje o Graph2Font (G2F) (71)
    ostatni: 10-12-2017 21:44, QTZ
    STOS (1)
    ostatni: 10-12-2017 18:21, gsgalezowski

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1761
    Ostatnio zarejestrowany: jezy
    Postów ostatniej doby: 30

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»