atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (3)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (0)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Atari 2600 – 40 lat minęło...


Dzisiaj mija równe 40 lat od dnia, w którym na rynek została wypuszczona konsola Atari VCS, znana później również pod nazwą Atari 2600. 11 września 1977 rozpoczął nową erę dla firmy Atari i zapoczątkował karierę jednej z najlepiej sprzedających się konsol w historii gier wideo – pierwszej, która masowo zawładnęła wyobraźnią mieszkańców USA. Do dziś nazwa "Atari" jest tam kojarzona właśnie przede wszystkim z tą maszyną (a nie innymi modelami konsol i komputerów ozdobionych logiem z górą Fuji) i to na nią każdego roku powstają obecnie w Stanach dziesiątki nowych gier.

W Polsce nie była zbyt popularna, dopiero na początku lat 90. pojawiły się w sprzedaży jej klony (te chińskie z targowisk nazywano "Rambo" od zdjęcia na pudełku). Ale do dziś potrafi zainteresować programistów pomimo swych ogromnych ograniczeń – a może właśnie dzięki nim? Kreatywność koderów zadziwia, jeśli ktoś widział chociażby dema podczas ostatnich edycji Silly Venture, to wie, o czym mówię. I pomyśleć, że już 40 lat temu, kiedy rozpoczynała się sprzedaż pierwszych egzemplarzy, Nolan Bushnell uważał Atari VCS za konstrukcję przestarzałą...

Tak więc wszystkiego najlepszego, Atari VCS/2600! Życzymy kolejnych produkcji wyciskających wszystkie programistyczne soki! ;)



2017-09-11 23:51 by "Adam"
komentarzy: 19
larek @2017-09-12 01:37:53
Przyznać się, kto urodził się w 1977 roku? Ja nawet znam jednego takiego Atarowca :)
(nie, to nie ja)
ccwrc @2017-09-12 08:48:53
Nikt, tu wszyscy są przed 30-ką :P
Zresztą ręka w górę, kto przy swoim Atari ma więcej niż 20 lat? :D
Andrzej z Ustronia @2017-09-12 09:43:54
Ja, oprocz tego - co kojarze - to taki jeden elektronik ze ślaska ;)
mono @2017-09-12 10:02:50
Ja przy swoim będę miał 20 za 3 lata. Ale ogólnie przy szkolnym i potem swoim 21.
mono @2017-09-12 10:06:08
Eeeee. Słabo liczę. Nie 2x, ale 3x :)
z80 @2017-09-12 11:30:29
piękne demka, nie zmienia to jednak faktu, że duch ograniczenia pamięci RAM na grafikę widoczny jest też w Antic i CTIA/GTIA (brak trybu z pamięcią atrybutów kolorów) Te układy graficzne IMO to największa słabość Atari wynikła może z kosztów pamięci w latach 70-tych? Tak jak TIA był projektowany dla 128 bajtów, tak Antic/CTIA raczej dla 4/8 KB przez co wyświetlanie ładnych pełnoekranowych obrazków stało się praktycznie niemożliwe albo bardzo trudne (ograniczenie do 3 kolorów + tło).
Jesionen @2017-09-12 20:24:55
@larek: hmmmmmm niestety, niebawem "czterdzieści lat minęło" :)
the fender @2017-09-12 21:28:21
@larek: weź nie przypominaj ...
urborg @2017-09-13 06:38:57
w 1977 to się ja urodziłem :). Niemniej jednak jestem od VCSa trochę starszy bo jestem ze stycznia :)
voy @2017-09-13 08:07:27
Można powiedzieć, że rocznika '77 jest sporo. Ja, Dely, Pinek, Lotharek itd... :)
the fender @2017-09-13 10:01:01
Wyż demograficzny.
c.d. @2017-09-13 10:01:42
... miało być "demo graficzny" :D
Zenobiusz Furman @2017-09-13 19:54:40
@voy wydaje mi sie ze podawania rocznikow urodzenia osob ktore mozna zydentifikowc na publicznie dostepnej stronie nie jhest najszczesliwszym pomyslem.
anon @2017-09-13 21:12:07
Myślę, że to nie są jakieś wrażliwe dane
Nolan Sorrento @2017-09-14 11:11:18
Ready Player One :)
_pin_ @2017-09-14 22:45:06
@Anon - :) Nie, tym bardziej jak się obchodzi '40 na zlocie :D
tdc @2017-09-15 04:47:13
Na moich i Kaza oczach KK dodawał do tego demka pozdrowienia dla Atarionline.pl ;)
...i nie miał pistoletu przystawionego do ucha :D
ctd @2017-09-15 06:55:43
no musiał to napisać...
voy @2017-09-15 17:32:44
A czy podaję ich (i swój) PESEL i adres zamieszkania? Bez przesady. Zresztą roczniki podane są też na Atariki u co najmniej 3 osób, których tu nie wymieniłem.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Game Maker ... nadchodzi (123)
ostatni: 21-02-2018 09:31, tebe
Atari ST hicolor video (15)
ostatni: 21-02-2018 07:56, Jacques
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (13)
ostatni: 21-02-2018 05:09, larek
Atari Font Creator (29)
ostatni: 20-02-2018 22:45, bocianu
Wywiad z Duddim (12)
ostatni: 20-02-2018 10:29, maly_swd
Wywiad z Maciejem Zwolińskim (2)
ostatni: 19-02-2018 20:50, jesionen
Retro Na Gazie (100)
ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 9

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»